Siirry suoraan sisältöön

Onko liiketoiminnassasi salainen hyödyntämätön supervoima ?

Näetkö vastuullisuuden ensisijaisesti riskienhallintana vai joukkona mahdollisuuksia?

Onko liiketoiminnassasi salainen hyödyntämätön supervoima ?

Kaikki kauppatieteitä opiskelleet ovat koulunpenkillä kuulleet opin, että yrityksen tehtävä on tuottaa arvoa omistajilleen. Lisäarvo on perinteisesti kapitalistisesta näkökulmasta ymmärretty voittovaroina.

Vastuullisuus haastaa arvon määrityksen. Aiemmin liiketoiminnan kestävyyskysymyksiä on ennen kaikkea tarkasteltu riskien näkökulmasta. Kun yritykset siirtyvät noudattamaan uutta regulaatiota, pelkkä kriteeristön mukainen toiminta ei tule synnyttämään merkittävää liiketoiminnallista hyötyä. Lähitulevaisuudessa jokaisen yrityksen tulee käydä läpi kestävyyden transformaatio, jonka vastuullisen liiketoiminnan konsulttitalo Gaia on nimennyt susformaatioksi.

Näenkö ensisijaisesti riskejä vai mahdollisuuksia?


Kuten kaikki strateginen muutostyö, myös susformaatio vaatii uskallusta tarkastella liiketoiminnan vakiintuneita käytäntöjä ja arvoketjun kohtia kriittisesti. Johdon kannattaa uskaltaa kysyä itseltään, mikä on toimintamme tuottama arvo asiakkaille ja yhteiskunnalle. Palvelevatko kaikki arvoketjumme osat tämän arvon toteutumista vai löytyykö niistä solmukohtia, jotka hidastavat päämäärien saavuttamista? 

Tuore eurooppalainen kestävyysregulaatio suuntaa ajatusmaailmaa kohti globaalien haasteiden, kuten ilmastonmuutoksen ja luontokadon, vaikutusten huomioimista. Kukaan ei pysty varmasti sanomaan, miten yhteiskuntamme muuttuvat ja sopeutuvat muutoksiin tulevien vuosien aikana. Yleinen konsensus kuitenkin on, että muutokset ovat väistämättömiä. Liiketoiminnallisia päätöksiä on totuttu tekemään olemassa olevan historiallisen datan pohjalta. Nyt kohtaamamme globaalit planetaariset haasteet ovat laajuudessaan ja vaikuttavuudessaan uniikkeja. Yritykset, jotka uskaltavat suunnata organisaationsa innovaatioita muutosta kohti, ovat parhaiten valmistautuneita tulevaisuuteen. 

Pohjoismaissa on otollinen kasvualusta aikamme haasteiden ratkaisijoille. Tämän tarjoavat mm. vakaa liiketoimintaympäristö ja korkea koulutustaso. Huomionarvoisia esimerkkejä suomalaisista omassa markkinassaan tulevaisuuden suuntia luovista kasvuyrityksistä ovatkin mm. vetyalan deeptech-yritys Hycamite, auton palveluna tarjoava Beely, second-hand huonekaluja välittävä Mjuk ja vanhuspalveluja tarjoava Gubbe.  

Toimintansa kehittäjät ja innovoijat pääsevät parhaimmassa tapauksessa vapauttamaan liiketoiminnan todellisen supervoiman eli määrittämään oman markkinansa kulkusuunnan. Yritykset, joilla on selkeä ymmärrys liiketoiminnan tuottamasta arvosta, kyky kestää tulevaisuuden epävarmuutta ja rohkea ratkaisukeskeinen visio yhteiskuntamme haasteisiin, ovat tulevaisuuden tekijöitä. 


Blogin ovat kirjoittaneet Gaian toimistusjohtaja Maria Sangder ja Grannenfelt Financen vastuullisuusasiantuntija Judit Lindsten.

 
 
Maria Sangder

Maria Sangder

Gaian toimitusjohtaja ja susformaation intohimoinen puolestapuhuja

 
Judit Lindsten

Judit Lindsten

Grannenfelt Financen rahoitusanalyytikko ja vastuullisuusasiantuntija

 

GAIA CONSULTING
Jo vuosikymmenten ajan Gaia on tukenut yrityksiä, organisaatioita ja yhteisöjä vihreän siirtymän murroksessa. Olemme maailmanlaajuisesti yksi harvoista konsulttitaloista, joka keskittyy ainoastaan kestävyyteen kilpailuetuna. Pohjaamme toimintamme tutkimukseen ja tieteeseen sekä katsomme aina pitkälle tulevaisuuteen kattaen koko vastuullisuuskentän. Ammattitaidolla saavutetaan mitattavia tuloksia asiakkaan liiketoimintaan.

GRANNENFELT FINANCE
Grannenfelt Finance on moderni ja ketterä yritysrahoituksen, pääoman hankinnan ja yritysjärjestelyiden neuvonantaja pk- ja kasvuyrityksille. Neuvomme asiakkaitamme pääomankeräyksessä, fuusioissa ja yritysostoissa sekä muissa yritysrahoitukseen liittyvissä hankkeissa. Tarjoamme asiakkaillemme ainutlaatuisen lähestymistavan yhdistämällä yksityistä ja julkista pääomaa pääomarakenteen optimoimiseksi. 

Kirjoitus on toinen osa kesän kolmiosaista teemasarjaa ”Matkalla huipulle – Vastuullisuuden merkitys yrityksen kasvussa”.  

 


Seuraa Grannenfelt Financea: 
LinkedIn Twitter

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajan hermolla

Jätä yhteystietosi päästäksesi ajan tasalle viimeisimmistä rahoituksen ja yrityskauppojen uutisista.