Siirry suoraan sisältöön

Katsaus menneeseen vuoteen ja katse tulevaan

Tulevaisuuden odotukset ovat muuttuneet. Euroopan geopoliittinen epävakaus, sitkeä inflaatio, nouseva korkotaso ja talouden viilentymisen odotukset luovat epävarmuutta euroalueen tulevaisuuden näkymiin. Markkinatilanne heijastuu myös vahvasti pk- ja kasvuyritysten liiketoiminnan ja rahoituksen saata

Katsaus menneeseen vuoteen ja katse tulevaan

Tulevaisuuden odotukset ovat muuttuneet. Euroopan geopoliittinen epävakaus, sitkeä inflaatio, nouseva korkotaso ja talouden viilentymisen odotukset luovat epävarmuutta euroalueen tulevaisuuden näkymiin. Markkinatilanne heijastuu myös vahvasti pk- ja kasvuyritysten liiketoiminnan ja rahoituksen saatavuuden näkymiin.

Lue uusin blogikirjoituksemme, joka peilaa vuoden 2022 tapahtumia ja kääntää katseen tulevaan.

Grannenfelt Finance toimii pk- ja kasvuyritysten neuvonantajana niin rahoituskierroksissa, yritysjärjestelyissä ja niiden tukitoiminnoissa. Olemme seitsemänvuotisen historiamme aikana tehneet transaktioita yli 800Me arvosta. Rahoituskierroksissamme pyrimme aina yhdistämään julkisen- ja yksityisrahoituksen. 

Tässä kohtaa vuotta on hyvä luoda lyhyt katsaus vuoteen 2022 ja siirtää katse tulevaan vuoteen.


Maailma ympärillämme

Tulevaisuuden odotukset ovat muuttuneet. Euroopan geopoliittinen epävakaus, sitkeä inflaatio, nouseva korkotaso ja talouden viilentymisen odotukset luovat epävarmuutta euroalueen tulevaisuuden näkymiin. Markkinatilanne heijastuu myös vahvasti pk- ja kasvuyritysten liiketoiminnan ja rahoituksen saatavuuden näkymiin.

Lähihistorian arvostustasot ovat olleet ennennäkemättömän korkeita ja erityisesti teknologia-alan kasvuyritykset ovat hinnoitelleet sisään merkittäviä kasvuodotuksia. Nyt historiallisen korkeat arvostustasot ovat kuitenkin tasoittuneet.

Toimialojen väliset erot rahoituksen saatavuudessa ja ehdoissa ovat kasvaneet, fokus on siirtynyt liiallisesta kasvuntavoittelusta kannattavuuteen ja arvoyhtiöt ovat nostaneet suosiotaan.

Markkinatilanteen sentimenttimuutoksesta huolimatta onnistuimme kuluvana vuonna palvelemaan asiakkaittamme onnistuneesti. Liikevaihtomme kasvoi nyt jo seitsemättä vuotta peräkkäin ja toteutimme yhdessä asiakkaittemme kanssa oman ja vieraan pääoman rahoituskierroksia, yrityskauppoja, tukiprosesseja ja tuettuja lainoja sekä avustimme asiakkaittamme kaikkiin näihin rahoitusinstrumentteihin liittyvissä tukifunktioissa.

Mitä vuosi 2023 tuo tullessaan?

Pk- ja kasvuyritykset, joiden liiketoiminnan keskiössä on yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisu, jatkavat kasvua markkinan haasteellisuudesta huolimatta. Erityisesti vihreän siirtymän, kiertotalouden ja sosiaalisen vastuullisuuden hankkeet ovat korostuneesti haluttuja investointikohteita.

Neuvonantajan rooli korostuu niin vihreän siirtymän kuin kiertotalouden hankkeissa. Kyseisten toimialojen hankkeet vaativat suurempia rahoitussummia ja ovat monilta osin CAPEX-painotteisia. Monet kasvuvaiheen sijoittajat vierastavat CAPEX-hankkeita eivätkä nämä sovin monenkaan sijoittajan mandaattiin. Tämä johtaa rahoituskokonaisuuksien monimutkaistumiseen ja usein rahoituspaketti muodostuu usean eri instrumentin yhdistelmästä: tuesta, velasta kuin omasta pääomasta.

Grannenfelt Finance on positioitunut hyvin auttamaan edellä mainittuja hankkeita johtuen kyvykkyydestämme yhdistää julkista rahoitusta yksityiseen rahoitukseen. Tyypillisesti vihreän siirtymän hankkeet tarvitsevat nimittäin julkista rahoitusta tukemaan kasvua johtuen teknologia – ja/tai markkinariskistä sekä suurista investoinneista suhteutettuna yritysten vaiheeseen.

Positiivista on, että markkinoilla on edelleen likviditeettiä ja rahastoilla on sekä kapasiteettiä että haluja tehdä uusia sijoituksia. Tunnetusti sijoittajat tekevät parhaat sijoituksensa bear-markkinassa, mutta painopiste on kuitenkin siirtynyt kannattavuuteen. Tämä tarjoaa useille pk- ja kasvuyrityksille mahdollisuuksia ja tulee korostumaan vahvasti myös Grannenfelt Financen liiketoiminnassa.

Haluamme kiittää asiakkaita ja yhteistyökumppaneitamme kuluneesta vuodesta ja toivottaa menestystä uudelle vuodelle 2023.

Yhteistyöterveisin,

Grannenfelt Financen tiimi

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajan hermolla

Jätä yhteystietosi päästäksesi ajan tasalle viimeisimmistä rahoituksen ja yrityskauppojen uutisista.